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QUESTION ITU-R 52/6

Coverage in LF, MF and HF broadcasting

(1990-1994)

Q. ITU-R 58-1/10

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
the need to ensure efficient spectrum utilization when planning LF, MF and HF broadcasting services,

decides that the following Question should be studied
1
What is the dependence of ground-wave and sky-wave sound broadcasting coverage on:

–
the characteristics of the system;

–
the radio-frequency protection ratios;

–
the channel spacing;

–
the minimum usable field strength;

–
the radiated power;

–
the geographical distribution of the transmitters;

–
the distribution of population density;

–
the use of directional transmitting antennas;

–
the use of groups of synchronized transmitters,

for bands 5 (LF), 6 (MF) and 7 (HF)?

2
What methods are required (including the use of computers), for calculating the minimum number of channels for the coverage for broadcasting in bands 5 (LF) and 6 (MF), for each of the systems envisaged, taking into account the points listed under § 1?

NOTE 1 – See Recommendation ITU-R BS.598,

further decides
1
that the results of the above studies should be addressed to:

–
update existing Recommendation(s);

–
prepare (a) new Recommendation(s);

2
that the above studies should be completed by 2005.
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