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RECOMMENDATION  ITU-R  BO.1373-2 

Use of broadcasting-satellite service assignments and of the associated 
feeder-link assignments for fixed-satellite service transmissions in bands 

subject to Appendices 30 and 30A of the Radio Regulations 

(Question ITU-R 70/6) 

 

(1998-2002-2005) 

Scope 

The objective of this Recommendation is to increase its usefulness to administrations through the following: 

a) modifying the Recommendation in order to reflect WRC-03’s decisions related to the use of BSS 
downlink Plan assignments and feeder-link Plan assignments for FSS transmissions; 

b) adding a new Annex 2 to the Recommendation to provide guidelines on power levels for FSS 
transmissions in BSS feeder-link assignments. 

The ITU Radiocommunication Assembly, 

considering 
a) that No. 5.492 of the Radio Regulations (RR) allowing broadcasting-satellite service (BSS) 
assignments to be used for fixed-satellite service (FSS) transmissions in Region 2 has been 
extended by the World Radiocommunication Conference (Istanbul, 2000) (WRC-2000) to be 
applicable also in Regions 1 and 3; 

b) that use of BSS assignments for transmission in the FSS is addressed in § 5.2.1 d) of 
Article 5 of RR Appendix 30; 

c) that use of assignments in the 14.5-14.8 GHz and 17.3-18.1 GHz band for transmissions in 
the FSS (Earth-to-space) other than for feeder link to the BSS is addressed in § 5.2.1 d) of Article 5 
of RR Appendix 30A; 

d) that some administrations may notify FSS transmissions for use in their BSS channels; 

e) that such use is only possible if the FSS transmissions do not cause more interference or 
require more protection than the corresponding BSS assignments, 

recognizing 
a) that implementation of such transmissions is subject to not causing more interference nor 
requiring more protection than the corresponding BSS feeder-link assignments; 

b) that the Region 2 BSS Plan is prevalently based on analogue frequency-modulated carriers 
and that other modulating signals (e.g. digital) are not precluded; 

c) that the Regions 1 and 3 BSS Plan and List are prevalently based on digital carriers; 

d) that various types of FSS carriers may be transmitted in the BSS Plan and feeder-link 
channels; 

e) that Recommendation ITU-R BO.1293, contains interference calculation methods for 
BSS sharing situations involving carriers which differ from the standard TV/FM carriers used for 
establishing the Region 2 BSS Plan; 
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f) that the use of 14.5-14.8 GHz and 17.3-18.1 GHz bands is subject to RR No. 5.510 and 
Nos. 5.516, 5.516A and 5.516B; 

g) that irrespective of the use of BSS assignments for FSS transmissions, the entry will 
continue to be considered as BSS in the application of RR Nos. 23.13, 23.13A, 23.13B and 23.13C; 

h) that the Radiocommunication Bureau has the necessary tools to carry out the required 
examination in order to ensure that the conditions referred to in RR No. 5.492 and § 5.2.1 d) of 
Article 5 of RR Appendix 30A (last indent) are fully met, 

recommends 
1 that the information contained in Annex 1  may be used by administrations as a guideline in 
application of RR No. 5.492; 

2 that the information contained in Annex 2 may be used by administrations as a guideline in 
the application of § 5.2.1 d) of Article 5 of RR Appendix 30A (last indent); 

3 that Notes 1 and 2 be considered as part of this Recommendation. 

NOTE 1 – Further study is needed for analogue FSS transmissions, especially for narrow-band FSS 
transmissions. 

NOTE 2 – FSS transmissions referred to above are not entitled to receive more protection than the 
corresponding BSS assignments and associated feeder-link assignments as appearing in the 
appropriate Plan or List according to the case. 

Annex 1 
 

Guidelines on power levels for FSS transmissions 
in BSS assignments 

When BSS assignments are used for FSS transmissions, it is assumed that these assignments may 
not cause more interference than BSS transmissions operating in conformity with the Plan. This 
Annex presents guidelines on the power levels of FSS transmissions with respect to BSS 
transmissions (analogue or digital) in order to satisfy this criterion. 

The interference possibilities are shown in Table 1 which is an example applicable for all Regions. 
This Table covers co-channel and adjacent channel cases only. For other frequency spacings, and 
for the different possible carrier types, on-going work on protection ratio templates should be 
further reflected in the Table. 

In this Table, it is assumed that the BSS plan entry was designated for analogue FM/TV or 
Digital TV (columns 2 and 3). Column 1 identifies the FSS usage to which such a channel is to 
be put. 

In the case of co-channel interference, the requirement that the FSS transmission causes no more 
interference than a BSS transmission would be satisfied if the FSS interference power is less than or 
equal to the BSS power. 

In the case of adjacent channel interference, when using a digital signal instead of an analogue 
signal the approach for an FSS digital signal is as follows: 

  Pfss ≤ Pbss – ∆ – 10 log(b/B) + K                dBW 
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where: 
 B: bandwidth of the analogue TV carrier (MHz) 
 b: bandwidth of the overlapping spectrum (MHz) 
 K: digital/analogue correction factor (dB) 
 ∆: difference between co- and adjacent channel protection ratios (dB). 

Examples: 

Regions 1 and 3: 
For wideband digital systems of 27 MHz necessary bandwidth: 

  B = 27 MHz, b = 7.82 MHz 

  Pfss ≤ Pbss – ∆ + 5.4 + K                dBW 

Region 2: 
For wideband digital systems of 24 MHz necessary bandwidth: 

  B = 24 MHz, b =  9.42 MHz 

  Pfss ≤ Pbss – ∆ + 4.06 + K                dBW 

For narrow-band digital systems, each of n carriers within the overlapping bandwidth permitted the 
same interference value, resulting in: 

  Pfss ≤ Pbss – ∆ – 10 log n + K                dBW 

The results are summarized in Table 1. 

 

TABLE 1 

Estimated allowable FSS power levels 

FSS usage(1) BSS analogue filing BSS digital filing 

Analogue FM/TV Co-channel Pfss ≤ Pbss Pfss ≤ Pbss 

 Adjacent 
channel Pfss ≤ Pbss Pfss ≤ Pbss 

Digital wideband Co-channel Pfss ≤ Pbss Pfss ≤ Pbss 

Digital TV Adjacent 
channel Pfss ≤ Pbss – ∆ + S + K(2) Pfss ≤ Pbss 

Digital narrow-band(3) Co-channel Pfss + 10 log N ≤ Pbss Pfss + 10 log N ≤ Pbss 

 Adjacent 
channel Pfss + 10 log n ≤ Pbss – ∆ + K(2) Pfss + 10 log n ≤ Pbss 

(1) Co-channel and adjacent channel cases are given. Other frequency off-set values need further study. 
(2) Possible values of K range from 3-4 dB. S equals 5.4 for Regions 1 and 3 and equals 4.06 for Region 2. 
(3) N: No. of narrow-band carriers replacing the BSS TV carrier. 

n: No. of narrow-band FSS channels in the over-lapping bands. 
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Annex 2 
 

Guidelines on power levels for transmissions  
in BSS feeder-link assignments 

The allowable power levels of the carriers notified for transmission in the BSS feeder links are such 
that the on-axis and off-axis e.i.r.p. density levels (maximum averaged over the worst 1 MHz band) 
do not exceed the on-axis and off-axis e.i.r.p. density levels of the corresponding BSS feeder-link 
assignments as appearing in a Regional Plan or List. 
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